Lav den bedste og nemmeste hyldeblomstsaft og marmelade

newPic_706_jpg_354440a

Det er søndag – solen titter frem (stedvist), det er nu, du skal hive ungerne med ud på rov. Hyldeblomst-rov. Vi, min datter og jeg, gik på rov i fredags, efter jeg havde hentet hende i børnehaven. Nu høster vi “frugten” af vores fangst.

Du kan aldrig lave for meget hyldeblomstsaft – den forsvinder som en badebold i fralandsvind, som en soft ice i 40 graders varme, som dug for solen. Ahrmen, det smaer båra dajlit;-)

Her kommer opskriften på den allerbedste hyldeblomstsaft – til at drikke som saftevand, til at fortynde med hvidvin, som isterninger, til is og til kager.

Du skal bruge:

IMG_2539

50 blomsterskærme – klip blomsterne af stilkene – jo mere stilk des mere bitterhed
. 3-4 økologiske og u-sprøjtede citroner. 3 spsk citronsyre, 
1,5 kg lyst rørsukker – 
2 liter vand

Bring vandet i kog på komfuret.
 Ryst evt. små dyr ud af skærmene og klip blomsterne ned i en stor gryde.
 Skær citronerne i tynde skiver og læg dem over blomsterne.
 Drys citronsyre og sukker over. 
Hæld til sidst det kogende vand over grydens indhold og rør rundt.
 Læg låg på gryden og sæt den i et køligt rum/køleskab i 3 dage. Rør i gryden af og til. 
Hæld saften gennem en fin si og fordel den i egnet emballage alt efter opbevaringsønske. Du skal ikke smide efterladenskaberne i sien væk, det skal du bruge til at lave lækker marmelade af.

IMG_2552

Der er følgende muligheder for opbevaring:

1. Opbevar saften i fryseren i små frostbokse, isterningebakker/poser eller lignende.

2. Opbevar saften i køleskab hvis du bruger den hurtigt – og tro mig, det gør du!

 TIP

Put hyldeblomstsaften i isterningeposer, og frys den, så kan du lynhurtigt lave et glas kold saftevand på de varme sommerdage, eller køle hvidvinen af.

Bland saften med danskvand og lav hjemmelavet ‘hyldeblomstsodavand’.

Giv som værtindegave, sikkert hit

IMG_2548

 

Hyldeblomstmarmelade (serveres til f.eks. ost, men er også fin sammen med pandekager og vaniljeis).

Her bruges kvaset fra hyldeblomstskærmene, så du laver marmeladen sammen med saften.

Ingredienser

Kvaset fra hyldeblomst-
saften (ca. 300-500 g)
1 økologisk vaniljestang (evt. fra Tørsleff)
300 g syltesukker
5 spsk konc. hyldeblomstsaft (det du lige har lavet) eller mere, alt efter hvor fast du ønsker konsistensen
1 sylteglas med låg

Fremgangsmåde

Blend hyldeblomstkvaset (inkl. citronskiverne) i 1 min.

Flæk  vaniljestangen på langs og skrab kornene ud.

Kom det blendede kvas i en gryde med syltesukkersukker, hyldeblomstsaft, vaniljekorn og -bælg og kog det ind til en ensartet masse ved middel varme i ca. 10 min. under omrøring.

Afkøl marmeladen, fjern vaniljebælgene og hæld marmeladen i atamonskyllede glas.

Serveres til lidt god ost, evt. Tomme de Savoie, eller på en grovbolle ved morgenbordet. Velbekommen;-)

hyldeblomst marmelade 362x260.ashx

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Lav den bedste og nemmeste hyldeblomstsaft og marmelade, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Be first to comment