Ingen mennesker skal tage fra denne verden uden opmærksomhed og omtanke

Processed with Snapseed.
I fredags var jeg til bisættelse af Poul. Jeg kendte ikke Poul – havde aldrig mødt ham, men én af præsterne fra den lokale kirke, havde lavet et opslag i byens facebook gruppe, hvor hun efterlyste om nogen kendte ham, og som kunne fortælle hende lidt om ham. Hun skrev, at der måske ville komme nogen fra hjemmeplejen eller fra det ældrecenter han endte sine sidste dage, og at hun håbede ,at der ville være nogen til at tage afsked med ham.

Poul havde ingen venner eller pårørende – det i sig selv er trist. Men det er også trist at tænke på, at Poul langt fra er den eneste som har levet -eller lever et ensomt liv. Bedemanden havde fortalt præsten, at der alene i Ishøj, er ca. 20 personer om året, som dør uden at have familie eller pårørende til at tage afsked.

Det er grunden til at jeg – efter nøje overvejelser og i stedet for at lade det gå stille hen, har besluttet mig for, at skrive dette blogindlæg. I et håb om, at vi sammen kan være opmærksomme og vise medmenneskelighed, hvis vi hører om personer som Poul.

Jeg er bevidst om, at det ikke er realistisk at folk tager fri fra arbejde for at deltage i et fremmed menneskes bisættelse, det ville jeg næppe selv gøre. For mit vedkommende, ligger kirken hvor Poul skulle bisættes lige overfor mit hjem. Jeg er sygemeldt, så selvom jeg langt fra har overskud og stort set ikke socialiserer, så kunne jeg ikke bære tanken om en mulig tom kirke, hvor kun præsten ville sende Poul afsted på sin sidste rejse, så jeg skrev og tilkendegav at jeg ville komme.

Har vi mistanke om, at nogle er ensomme, kan se de ingen besøg får eller ganske enkelt ved, at de ingen pårørende har, så kan selv et venligt: Hej/Godmorgen/har du haft en god dag, eller et fødselsdagskort måske gøre, at personen føler sig knap så ensom? Det er opmærksomhed som ikke kræver det store fra dig og mig, men en opmærksomhed, som måske betyder alverden for den ensomme. Opslaget og oplevelsen omkring Poul, satte i hvert fald en reflektion i gang hos  mig.

Dejligt var det, at også andre Ishøj borgere tilkendegav, at de ville møde op, andre sendte en sidste hilsen til Poul på præstens facebook opslag.  Vi var ca. 10 mennesker i kirken, og sammen fik vi sendt Poul værdigt afsted.

Jeg brugte også stunden  i kirken til at sende tanker til min far, også da jeg var med til at bære Pouls kiste ud til rustvognen, hvor jeg sendte tanker til Poul. Det bragte minderne tilbage til dengang jeg med stor sorg i hjertet og med tårerne trillende ned af kinderne, bar min fars kiste afsted.

Jeg havde naturligvis gjort mig nogle tanker, om jeg ville blive følelsesmæssigt påvirket, og havde udstyret mig selv med kleenex i lommen, just in case, tårerne ville trille. Men de kom ikke i brug, for følelsen var en anden. I stedet for sorg, var bare følelsen af et sammenhold og et fælles ønske om, at sende Poul værdigt afsted på sin sidste rejse. En meget fin og rørende oplevelse.

Lige så fin og rørende var præsten Sophies tale.

Hun havde snakket med to af de hjemmehjælpere der var kommet hos Poul, og de kunne berette om en hyggelig og venlig mand, som hver dag benyttede lejligheden til at gå en tur i nærområdet, eller cykle til diverse kulturelle seværdigheder – han tog sågar gerne cyklen helt ind til København.
Jeg kendte som skrevet, ikke Poul, men flere Ishøj borgere, skrev på byens facebook side, at de husker ham som en venlig stille mand, med hestehale og altid med en lille rygsæk på ryggen, når han begav sig omkring i bybilledet.

Poul havde ingen venner, bekendte eller pårørende. Han levede et ensomt liv. Men Poul havde haft kærlighed i sit liv. Han havde fortalt én af hjemmehjælperne, at hver gang han var syg som lille, så sad hans mor og holdte ham i hånden.

Jeg håber, at Poul også havde nogle til at holde hans hånd, i hans sidste timer på denne jord.

Poul døde af kræft. 90 år gammel.

Ære være dit minde Poul.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)
Ingen mennesker skal tage fra denne verden uden opmærksomhed og omtanke, 4.7 out of 5 based on 3 ratings

Be first to comment